Bij lasersnijden wordt van thermische energie gebruik gemaakt om het te bewerken materiaal te laten smelten of verdampen. De warmte wordt door de laser zelf gegenereerd. Om een geschikte laserstraal te verkrijgen, wordt de laserbundel door middel van een lens gefocust.
Door het toevoegen van een hoogzuiver hulpgas wordt het gesmolten of verdampte materiaal afgevoerd. Dit zorgt voor een mooie snijvoeg en beschermt de focusseerlens tegen opstijgend materiaal of opstijgende dampen. Om een hoge kwaliteit en productiesnelheid te bereiken, is de zuiverheid van het gebruikte gas van het hoogste belang.
Met de scherpe laserstraal kan men een groot aantal metalen en niet-metalen zoals kunststoffen, glas, hout en textiel snijden. Behalve voor het lasersnijden worden lasers in de industrie ook voor andere bewerkingen gebruikt, zoals het graveren en lassen van onderdelen en voor oppervlaktebehandelingen zoals harden.
In de industrie zijn er twee types lasers die courant gebruikt worden:
IJsfabriek Strombeek levert de hoogzuivere hulpgassen die nodig zijn voor de optimalisatie van het lasersnijden met een CO2-laser:
Deze kunnen als afzonderlijke componenten voor een CO2-laser met ingebouwde gasmenger geleverd worden of als gebruiksklare gasmengsels.
Voor het snijden van staal wordt meestal hoogzuivere zuurstof 3.5 (O2) gebruikt en voor roestvrij staal gebruikt men hoogzuivere stikstof 5.0 (N2).