Voeding blijft niet eeuwig vers. Melk wordt zuur, vlees verandert van kleur en ruikt, brood beschimmelt… Het bederven van voeding wordt veroorzaakt door verschillende factoren. Zuurstof in de verpakking speelt hier een belangrijke rol in. Voedingsfabrikanten trachten producten zo vers mogelijk te houden en willen steeds een langere houdbaarheid creëren voor hun voedingsmiddelen.
Dit kan men realiseren dankzij het verpakken van de voedingsmiddelen onder beschermende atmosfeer, Modified Atmosphere Packaging (MAP) genoemd. Deze gasverpakking ontstaat door de aanwezige lucht uit de verpakking te halen en te vervangen door een gasmengsel dat beschermende en reactieve eigenschappen bevat. Het voedingsgas bevat verschillende gassen zoals koolzuurgas, zuurstof of stikstof, afhankelijk van het te verpakken product.
Voeding heeft ver uiteenlopende eigenschappen. Het voedingsgas moet bijgevolg heel nauwkeurig worden samengesteld wil men het juiste resultaat bekomen. Bij Modified Atmosphere Packaging wordt na het inbrengen van het gas de verpakking hermetisch afgesloten waardoor er geen externe lucht in de verpakking meer kan binnendringen.
De diversiteit van voedingsmiddelen die verpakt kunnen worden door middel van Modified Atmosphere Packaging is enorm. Verse vleeswaren, gevogelte, vis, pizza, bakkerijproducten, kant en klare maaltijden, kaasproducten, groenten, fruit, noten en olijven zijn slechts een greep uit de toepassingsgebieden van verpakkingsgas.
Om het principe van MAP toe te passen heb je verschillende zaken nodig:
Verpakkingsgas garandeert een langere houdbaarheidsdatum voor uw producten. Producten zullen minder snel bederven en zullen langer vers en aantrekkelijk blijven. Dankzij verpakkingsgas beperk je het gebruik van andere additieven. Ten opzichte van de kost van het afgeleverde product is het voedingsgas om al deze voordelen op te leveren slechts een klein percentage.
Op een rijtje:
IJsfabriek Strombeek levert kwalitatieve producten en denkt graag met u mee om een geschikte oplossing te voorzien voor uw onderneming.