Menu Leverancier industriële, medische en voedingsgassen | droogijs

CO₂ in slachthuizen

Als alternatief voor het elektrisch verdoven van slachtvarkens, wordt sinds 1990 koolstofdioxide (CO2) gebruikt in slachthuizen als een dier- en gebruikersvriendelijk alternatief, dat bovendien een positieve invloed heeft op de vleeskwaliteit.

Toepassingsgebied

Varkens worden per vier of per zes in een kooi geplaatst. Deze kooi beweegt naar beneden, waardoor de dieren in contact komen met een hoge CO2-concentratie (80-85%). Na 30 seconden begint de verdoving. De verblijftijd in de verdovingsput moet minstens 90 seconden bedragen. Wanneer de kooi opnieuw boven komt, worden de varkens uitgeworpen, aan de Jacobsladder gehangen en gestoken.

Benodigdheden

Per varken wordt er 300 tot 350 gram CO2 verbruikt.

IJsfabriek Strombeek kan volgende zaken in uw slachthuis plaatsen:

  • een CO2-tank
  • de nodige verdampers
  • drukreduceertoestellen
  • indien gewenst de CO2-leiding tot aan de verdovingsmachine

Eventueel kunnen wij ook telemetrie op de tank voorzien. Zo komt de zorg voor voldoende CO2 terecht bij de gasleverancier en kunnen de verbruiken per uur en eventuele lekken bij niet-verbruik gedetecteerd worden.

Wanneer uw slachthuis beschikt over een eigen versnijderij kan een aftakking voorzien worden naar de verpakkingslijn voor de aanmaak van verpakkingsgas. Ook hierbij kan IJsfabriek Strombeek u van dienst zijn.

 

Voordelen

  • minder stress voor dieren in vergelijking met elektrische verdoving
  • minder bloedingen in het spierweefsel
  • minder botbreuken
  • gevoelig minder Pale, Soft & Exudative (PSE) vlees
  • een betere uitbloeding
  • een kleine daling van de pH van het vlees, wat de bewaartijd ten goede komt
  • voor de arbeiders in het slachthuis betekent de omschakeling naar CO2-verdoving een veiliger steken van de varkens

Leveringsvormen